Dat je innerlijk je uiterlijk kan beïnvloeden lijkt me duidelijk. Als je je naar voelt straal je dat meestal ook wel uit. In mijn geval brengt mijn depressie een nog grotere ontevredenheid naar boven over mijn uiterlijk (wat altijd al een beetje een hekel punt is) en daardoor ga ik me veiliger kleden. Comfortabel, niet te uitbundig, basic, liefst alles-verhullend.

Inspiratie

Tijdens een seminar hoorde ik een lezing van Selina Martin, styleconsultant. Zij deed een oefening met ons waarbij we ons moesten voorstellen wat onze uitstralingswens was, welke beelden komen er in je op? Nou, er kwam een hoop naar boven, vooral van ‘vroegah’ en ook nog eens 10 kilo lichter haha. Maar het belangrijkste, ik besefte me opeens: ik kleed me als een Hema-meisje maar ik bén geen Hema-meisje.. want zo zie ik die veilige kledingkeuze van me. Door de depressie wordt alles in je een beetje platgeslagen, afgevlakt: je gevoelens, je ideeën, je wensen, en dus ook je kledingstijl. Het is een proces van continue herontdekken wat je ook alweer leuk vindt om te doen, waar je blij van wordt, wat je voelt. Toen ik de kans kreeg om een inspiratiegesprek met Selina te doen heb dit met beide handen aangepakt. Het paste perfect bij de fase waar ik in zit, en in de stijgende lijn van mijn herstel hoopte ik dat mijn kledingkeuze daarbij een handje zou kunnen helpen.

Hema-meisje-effect

Samen hebben we dit tot een officiële term gebombardeerd: het Hema-meisje-effect. Even dit, een disclaimertje: ik vind de Hema een geweldige winkel! Een hoop nuttige en leuke spullen, prima basics, niets mis mee. Maar wel met wat grenzen als het gaat om fantasie & creativiteit. En hoewel ze hele leuke design-uitstapjes hebben (samenwerking met MOAM bijvoorbeeld) richt de Hema zich wel op de gemiddelde Nederlander. Dat ben ik natuurlijk ook.. maar mijn smaak is eigenlijk net iets meer uitgesproken en dat ben ik een beetje kwijtgeraakt door de leuke dip waar ik in zit. Nu kan ik natuurlijk wachten tot ik weer uit de dip ben en me vanzelf weer wat interessanter ga kleden, maar andersom werken kan natuurlijk ook: met je uiterlijk je innerlijk beïnvloeden. Het is een gegeven dat je je in bepaalde kledingstukken anders voelt en je anders gedraagt. Als ik een hoorcollege moet geven doe ik bijvoorbeeld meestal schoenen met hakken aan en neig ik naar wat nettere kleding. Dan voel ik me steviger in mijn schoenen staan, hoezeer dat ook tegenstrijdig lijkt met de soms wat wiebelige hakken.

Holistisch

Dus in het gesprek probeerden we een beetje van die originele stijl naar boven te halen. Het mooie van Selina is dat ze niet meteen begint met “waar houd je van, welke merken vind je mooi”.. etc. Ze probeert eerst in gesprek naar boven te halen wie je bent en hoe je bent. Hoe je in het leven staat, wat er allemaal gaande is. Vooraf had ik ook een vragenlijst moeten opsturen. Ik noem het maar een holistische aanpak, de erkenning en herkenning dat persoonlijkheid en kleding elkaar wederzijds weerspiegelen en versterken. En daarna.. ja, dan floept er vanalles uit de hoge hoed aan tips en merken. She knows her stuff!

Snuffelen

Na dat gesprek ben ik meteen door Amsterdam gelopen en ben langs winkels gegaan die ze me getipt had. Snuffelwerk zullen we maar zeggen.. het beviel zeer goed. Ook het leuke koffietentje dat ze aanraadde trouwens… (Cloud Gallery Amsterdam: art & coffee, ik vind het een topcombi). Die dag nog niets gekocht want ik wilde naar het Stedelijk Museum en ik was nog te onzeker. In de week daarna heb ik echter een groen zomerjurkje gekocht waar ik al een tijdje over aan het twijfelen was. Nu durfde ik dat gewoon te doen.

En later stuurde ze me ook nog een pracht van een inspiratiedocument waar ik mooi mee aan de slag kan. Er staan winkels, merken en concrete voorbeelden van kledingstukken in die bij mijn stijl passen. Plus een overall beeld, waar ik op kan letten, wat bij mij past en wat ik eens zou kunnen uitproberen. Het heeft me niet alleen op stijl geïnspireerd maar ook meer laten nadenken over de duurzaamheid van mijn kledingkast. Want af en toe heb ik nog steeds van die ‘paniek’-aankopen waarvan ik denk dat het een goed idee is en die dan jarenlang niet/nauwelijks gedragen in de kast hangen. Maar ook kledingstukken die ik een tijd met veel plezier heb gedragen moeten een keer plaats maken. Ik ben klaar om eens een goede clean up à la Kondo te doen. Meer ‘Ma’ in mijn kledingkast zullen we maar zeggen.. En dan effe sparen om een mooie basisgarderobe aan te leggen. Ik zie door het gesprek en het inspiratiedocument meer de potentie die ik kan hebben met de juiste kleding en stijl in plaats van met een ander lichaam dat een x-aantal kilo’s lichter is. Acceptatie weet je wel.. *zucht*

 

Alter

Ik kan Selina van harte aanbevelen. Met haar bedrijf Alter (styling, coaching & consulting) werkt ze met jou samen aan je persoonlijke (en zakelijke!) stijl en uitstraling. What you see is what you get.. met je uitstraling communiceer je een hoop over je bedrijf en jezelf. Think about it.

Je kunt haar ook volgen op insta voor leuke inspiratie en op vrijdag 12 oktober geeft ze een Masterclass!

PS: de blogfoto helemaal bovenaan is van de tentoonstelling van Viktor en Rolf in de Kunsthal in Rotterdam, heel mooi! En als je dan toch bezig bent met Nederlandse modeontwerpers bezoek dan ook de tentoonstelling van Jan Taminiau in het Centraal Museum in Utrecht.